Naturlig klimakontrol til dine fødder

Naturlig klimakontrol til dine fødder - Happy Hiking

Sokker er en stærkt undervurderet del af vandreudstyret. Vi bruger ofte en hel masse penge på avanceret vandreudstyr, men når vi så skal til at vælge sokker, glemmer vi ofte, hvor ubehageligt det er at have våde eller halvfugtige fødder.

Vinteren i Danmark kræver ikke så mange overvejelser. Når du gør dig klar til at vandre i skovene eller langs fjordene, så ved du nemlig godt, at uld giver dine fødder en dejlig varm følelse. 

Men når du skal ud at vandre i Danmark om sommeren eller skal gå Caminoen i det nordlige Spanien, kan du måske fristes til at vælge et par letvægtssokker. Det kan vise sig at være en rigtig dårlig idé, for de skader mere, end de gavner. Og hvis du tror, at ingen går med uldsokker om sommeren, så tager du fejl. Flere og flere outdooreksperter har nu fået øjnene op for fordelene ved naturlige fibre som uld og mohair. 

Vil du gerne undgå svedige fødder og vabler? Læs videre og få en række gode råd til, hvad du skal gøre.

Vælg Mohair
Det virker måske ikke særligt fornuftigt at gå med mohairsokker en varm sommerdag, men flere og flere outdooreksperter roser mohairuldens naturlige fibre til skyerne.

Det er nemlig bemærkelsesværdigt, at de selv samme mohairfibre, der holder dig varm om vinteren, også holder dig kølig om sommeren, fordi de er frugttransporterende.

Fugten transporteres naturligt væk fra fodens hud og ud til overfladen af mohairulden, hvor den hurtigt fordamper i luften. Man har længe været klar over, at mohairuld er bedre til at holde styr på fugten end mange andre materialer. 

Mohair er derfor ideel til de lange, varme vandreture, der får dine fødder til at svede. Som en ekstra bonus så kommer Corrymoor mohairsokker ikke til at lugte, de holder formen lige meget, hvor varme dine fødder bliver, og de krøller ikke sammen ved tåen eller hælen.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------
Bonustip
Tag et par sokker på og skift dem, når du stopper til frokost. Hæng dem til tørre på din rygsæk og wupti! Dine fødder vil straks føles friske igen, og du har et dejligt par sokker, som føles som nye, du kan tage på dagen efter. Og fordi bakterierne fra foden ikke kan gemme sig nogen steder, er der ikke engang brug for at vaske sokkerne.

 --------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ingen undskyldning for at bruge bomuld
Selvom bomuld er et blødt og køligt materiale, så har det tendens til at holde på sveden fra dine fødder og gnide på dem, så du får vabler. Og når bomuld bliver vådt, så er det meget lang tid om at tørre.

Der findes et utroligt bredt udvalg af sokker i uld, mohair og teknisk syntetisk materiale, og derfor kan det slet ikke betale sig at gå med bomuldssokker, selv ikke hvis du stadig ikke er nået til at investere i et par vandrestøvler eller -sko. 

Letvægt
Dine fødder har 250.000 svedkirtler, og i gennemsnit kan sådan et par fødder producere en daglig mængde sved, der svarer til den mængde vand, der kan være i et snapseglas. For at holde os kølige og undgå sved, så vælger vi ofte tynde letvægtssokker om sommeren. Men hvis du skifter til tyndere sokker, når du plejer at have to par sokker på, eller er vant til at bruge tykkere sokker, så har det ofte en betydning for, hvor godt dine vandrestøvler eller sko sidder på dine fødder. Du kan måske få en følelse af, at din fod glider mere rundt i skoen, end du er vant til. Hvis skoen ikke sidder godt på din fod længere, kan det ende med, at du får vabler.

 

Ankelsokker
Som regel er vores normale ankellange sokker ideelle til vandreturene, fordi de sørger for, at dine vandrestøvler ikke gnider mod anklerne. Men hvis du bruger vandresko eller kondisko til en vandretur i Danmark eller på Caminoen, så overvej at bruge et par sokker som for eksempel Corrymoor Swift, der kun lige går op over skoen. Corrymoor Swift vil holde dine fødder køligere, de transporterer også fugten væk og efterlader dig ikke med kridhvide underben og resten af benet solbrændt.

Caminoen
Når du skal ud at gå Caminioen, Camønoen, langs Hærvejen eller en anden tur, hvor alt hvad du skal bruge, skal kunne være i en rygsæk, så gælder det om at bruge så lidt plads som muligt og reducere vægten. 

De samme sokker, du bruger til en kort vandretur om sommeren, kan også bruges på ture, der varer længere tid. Hvis du har et mål om at undgå alle overflødige gram, så er du heldig for, du kan nemlig let klare dig med 3 par Corrymoor mohairsokker på en måneds intensiv vandretur. Selv på en brandvarm sommerdag kan det ofte være koldt om aftenen og om morgenen.  Derfor skal du vælge en par sokker, som er gode til både kulde og varme.

0 comments

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published